4 oktober… 4 oktober…

Vanochtend werd ik wakker en dacht ik: “Wat was er toch ook alweer met 4 oktober?”
In ene schoot het me te binnen: 4 oktober 1992, Bijlmerramp

Geen idee waarom ik dat altijd onthoud… Misschien omdat het de eerste vliegtuigramp in Nederland was die ik bewust heb meegemaakt…

Wat me het het beste bij is gebleven, is de berichtgeving rondom de mannen in witte pakken
Ze zouden bewijsmateriaal meegenomen hebben en werden in verband gebracht met de gezondheidsklachten die ontstonden na de ramp… De Mossad zou er iets mee te maken hebben… Het El Al-vliegtuig zou een geheime militaire lading aan boord hebben gehad die in veiligheid moest worden gebracht…
Vele jaren later maakte de gemeente Amsterdam bekend dat het waarschijnlijk mensen van hun milieudienst waren, maar het mysterie is nooit helemaal opgehelderd…

Daarnaast was er ook melding van plunderingen vlak na de ramp… Er is een vliegtuig neergestort, er zijn mensen om het leven gekomen en huizen verwoest en wat doen een paar idioten?  Die zien het als een mogelijkheid om dingen te plunderen… Te stelen… Weg te komen in de chaos… Ik heb dat nooit begrepen…

Deze vliegtuigramp heeft meer indruk op me gemaakt dan die van Turkish Airlines in 2009… Die ramp vond praktisch in m’n achtertuin plaats, maar ik heb de exacte datum daarvan op moeten zoeken… Ik hoop dat we bespaard mogen blijven van zulke gebeurtenissen in de toekomst…

Om niet helemaal in mineur te eindigen… 4 oktober is natuurlijk ook Werelddierendag… Dus geef je konijn een extra wortel…